Je bekijkt nu Nederlanders lenen 16% meer voor inboedel

Nederlanders lenen 16% meer voor inboedel

In het afgelopen jaar hebben Nederlandse huishoudens een hoger bedrag geleend voor inboedel. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. De vergelijkingssite zag het gemiddelde bedrag dat werd geleend voor de aanschaf van inboedel in 2023 met bijna 16% stijgen tot € 8.370.

Waarom de stijging in leenbedragen voor inboedel?

Inboedel is alles wat je in en om het huis hebt staan en makkelijk mee te verhuizen is, zoals je bank, tv en laptop. Mensen die hiervoor een lening afsloten, moesten vorig jaar een stuk meer lenen. Dat komt doordat al deze producten een stuk duurder zijn geworden. Dat blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dus, voor het kopen van dezelfde spullen voor hun huis, moesten consumenten meer geld uitgeven en grotere leningen afsluiten.

Consumenten lenen vaker voor verbouwingen en auto’s dan inboedel

Hoewel de totale leensom voor inboedel gestegen is, laat de data van Geld.nl een opvallende verschuiving zien in de verdeling van leendoelen. In 2022 was bijna 7% van alle lening aanvragen gericht op de financiering van inboedel, terwijl dit percentage in 2023 afnam tot iets boven de 4%. Dit in tegenstelling tot leningen voor de aanschaf van auto’s, die 36% van de totale aanvragen uitmaakten, en leningen voor huisverbeteringen zoals verbouwingen of duurzaamheidsinvesteringen, goed voor 16% van de aanvragen. 

Geef een reactie