Je bekijkt nu Hoe kiest u een eetkamertafel die bij u past?

Hoe kiest u een eetkamertafel die bij u past?

Het kopen van een eettafel is een belangrijke beslissing voor de uitstraling van uw interieur. Het materiaal, de vorm en de afmetingen van de eetkamertafel bepalen voor een groot deel de sfeer van uw woonruimte. Daarnaast heeft de tafel een belangrijke functie: aan een tafel wordt gegeten, worden gesprekken gevoerd, wordt geborreld, kortom aan een tafel wordt geleefd en worden mensen met elkaar verbonden. 

Bij het Friese meubelmerk Pilat&Pilat hebben ze meer dan 25 jaar ervaring met het ontwerpen en produceren van hoogwaardige, duurzame houten design tafels en weten ze hoe belangrijk deze keuze is. Hieronder leest u waar u op kunt letten zodat u goed voorbereid bent op de aankoop van de eetkamertafel die het beste bij u en uw interieur past.

Welke vorm tafel?

Er zijn verschillende vormen eetkamertafels. De meest gekochte vorm is een rechthoekige of vierkante tafel. Maar overweeg ook eens een tafel met rond of ovaal tafelblad. Komt de eettafel in een langwerpige ruimte te staan, kies dan voor een rechthoekige tafel of een ovale tafel met voldoende lengte. Heb je een vierkante ruimte, dan staat een vierkante of ronde eetkamertafel heel mooi. Kijk ook naar de bouwvormen van uw huis. Het herhalen van vormen in huis zorgt voor een mooie harmonie.

Rechthoekig en vierkant

Een rechthoekige of vierkantige tafel is makkelijk om in een ruimte te zetten. Als er blijkt dat er toch te weinig ruimte is, is er altijd de mogelijkheid om één kant tegen de muur aan te zetten. Wilt u eens iets anders dan gewone stoelen bij een eetkamertafel? Denk dan eens aan een eetkamerbank, deze zitten lekker en geven een mooi rustig beeld.

Rond en ovaal

Een ronde of ovalen tafel is erg gezellig en fijn om aan te zitten. Dit komt doordat iedereen dezelfde positie heeft en er hoeft niemand op de hoek te zitten. Er wordt een ruimtelijke sfeer gecreëerd doordat de tafel los in de ruimte staat. Ronde en ovalen eetkamertafels zijn geschikt voor een mooie grote ruimte. Tevens kunnen er veel stoelen geplaatst worden bij zowel een ronde als ovalen eetkamertafel. 

Welke afmetingen tafel?

Het is van belang om vooraf te bepalen welke lengte en hoogte de eetkamertafel moet hebben. Zo moet u rekening houden met een aantal zaken zoals de ruimte, het aantal stoelen, de vorm van de stoel (met armleuningen of zonder) en uw eigen lengte.

Er zijn vele lengtematen verkrijgbaar voor eetkamertafels. Daarom is het erg belangrijk om hier goed over na te denken zodat de tafel niet te groot is voor de ruimte. Het is in ieder geval belangrijk dat er ongeveer één meter ruimte om de tafel (inclusief stoelen) blijft voor eventuele loopruimte. Pilat&Pilat tafels zijn in diverse lengtes verkrijgbaar. Heeft u een afwijkende maat in gedachten? Vraag dan naar de mogelijkheden, er is veel mogelijk.

Ook is de hoogte van de eetkamertafel belangrijk. De hoogte van de eetkamertafel is afhankelijk van uw lengte en wat voor soort stoel bij de tafel komt te staan. Wanneer je stoelen met armleuning aanschaft is het zeker van belang om te letten op de hoogte van de tafel. Let er hierbij ook op of er nog een regelwerk onder het tafelblad zit. Dit regelwerk zorgt voor versteviging van de tafel en kan dus niet weggehaald worden. Standaard worden de tafels van Pilat&Pilat gemaakt met een hoogte van 76 cm, maar op aanvraag kunnen ze maatwerk leveren. 

Hieronder enkele richtlijnen die u kunt overwegen voor de hoogte van uw tafel:

  • Bent u tussen de 175 cm en 190 cm lang? Dan is 76 – 78 cm een prima hoogte.
  • Bent u kleiner als 175 cm? Neem een tafel die lager is als 77 cm.
  • Bent u groter als 190 cm? Neem een tafel die hoger is als 78 cm.

Welke houtsoort heeft uw voorkeur?

Bij Pilat&Pilat ligt de focus op Licht Iepen, Beuken, Eiken en Walnoot. Iedere houtsoort heeft zijn eigen kenmerken en uitstraling. Het hout wordt met zorg gesorteerd en gedroogd alvorens dit tot meubelstukken wordt verwerkt. Ook de goed bewaakte nabehandeling en acclimatiseringsperiode dragen bij aan een hoogwaardige kwaliteit van uw meubel.

Licht Iepen

Licht iepen staat bekend om zijn lichte kleur en opvallende nerfpatroon. Het hout heeft een bleekgele tot lichtbruine tint met donkere aderen die een prachtig contrast creëren. Het heeft een fijne textuur en een rechte, gelijkmatige nerf. Licht iepenhout kan enkele kleine (zwarte) knoesten en natuurlijke markeringen bevatten die het hout een vleugje authenticiteit geven. Licht iepen staat bekend om zijn duurzaamheid en weerstand tegen slijtage hierdoor vereist het weinig onderhoud.
Afbeelding met meubels, tafel, muur, eettafel

Automatisch gegenereerde beschrijving

Beuken

Het hout heeft over het algemeen een lichte tot medium bruine kleur met subtiele variaties in tinten. De nerfpatronen zijn meestal fijn en gelijkmatig, waardoor het hout een gladde en uniforme uitstraling heeft. Verschillen Beuken binnen Europa: Frans Beuken kan behoorlijke lengtes aannemen. Het beuken uit de Balkan is mooi egaal en lichtbruin, het beuken uit Denemarken is lichter en bijna wit.

Eiken

Met zijn uitstekende eigenschappen, prachtige nerfpatronen en rijke geschiedenis, is Europees eikenhout een ware klassieker. De textuur van Europees eikenhout is meestal fijn en gelijkmatig, met een subtiele nerf die zichtbaar is op het oppervlak. Deze nerfpatronen kunnen variëren van rechte lijnen tot licht golvende patronen, waardoor het hout een uniek karakter krijgt. Het oppervlak kan ook kleine noesten bevatten, wat bijdraagt aan de natuurlijke uitstraling.

Walnoot

Het Bosnische walnoten hout heeft een rijke donkerbruine kleur, waardoor het een luxe uitstraling heeft. Het heeft meestal een opvallende houtnerf met een mix van rechte en golvende lijnen, wat zorgt voor een interessant visueel effect. Het hout heeft een natuurlijke glans en een zijdeachtige textuur, waardoor het prettig aanvoelt en een gevoel van kwaliteit geeft. Een groot voordeel van walnoothout is dat het niet krimpt of groeit onder bepaalde weersomstandigheden. Doordat de aankoop op basis van enkele stammen gaat is deze houtsoort kostbaarder dan veel andere houtsoorten.

Welke afwerking?

Pilat&Pilat werkt bij voorkeur met natuurlijke afwerkingsmaterialen zodat de uitstraling van het hout zo dicht mogelijk bij zijn natuurlijke oorsprong blijft.

Olie

De natuurlijke oliën die worden toegepast op Pilat&Pilat meubelen versterken de structuur en kleur van het hout en zorgen voor een sterk en slijtvast oppervlak. De speciale samenstelling van de oliën zorgt ervoor dat het hout blijft “ademen”. Het hout is daarom veerkrachtig en duurzaam en behoudt zijn natuurlijke eigenschappen.

Zeep

De meest natuurlijke afwerking wat Pilat&Pilat betreft. In de eerste plaats werkt zeep preventief. Na elke zeepbehandeling volgt een verzadiging van het oppervlak door de cocos- en sojavetten waardoor vuil en vocht minder kans hebben om in het hout door te dringen. In de tweede plaats werkt de zeep ook reinigend door het vuil in de bovenste laag van het hout te verwijderen. Wanneer een gezeept meubel aan u wordt geleverd is het al een aantal keren gezeept en vergt het daarna regelmatig onderhoud.

Lak

Naast de behandeling met olie en zeep biedt Pilat&Pilat een lakafwerking aan. Een transparante lak kan gecombineerd worden met een beits. Verder kan eikenhout in een kleurlak gespoten worden, waarbij de structuur van het hout nog zichtbaar blijft. Naast de standaardkleurlakken is een lakafwerking in vrijwel elke RAL of Sikkenskleur mogelijk.

Een lak sluit het hout zodanig af dat luchtvochtigheidsverschillen minder invloed hebben op de werking van het hout. Verder is lakken praktisch: het meubel is eenvoudig met een stofdoek of licht vochtige doek (niet te nat) af te nemen.

De pure en eerlijke tafels van Pilat&PilatAfbeelding met overdekt, muur, vloer, meubels

Automatisch gegenereerde beschrijving

De tafelontwerpen van Pilat&Pilat zijn ingetogen en warm. Het heldere handschrift is even herkenbaar als tijdloos. Eerlijk vakmanschap vormt de basis van onze massief houten meubels, dichtbij de natuur gemaakt. Ze gaan duurzaam om met de pure materialen: eiken, walnotenhout, beuken en licht iepen. De afwerking is natuurlijk, met olie en zeep. De kracht van Pilat&Pilat schuilt in eenvoud: heldere lijnen, evenwichtige ontwerpen en zichtbare houtverbindingen.

Pilat&Pilat wil bijdragen aan een groter waardebesef aangaande de grondstoffen die gebruikt worden voor het maken van meubelen. Pilat&Pilat: ‘een duurzame verwerking van het hout zit in onze natuur, daarnaast zetten wij bewust de constructie van het meubel in het licht waardoor een echtheid en puurheid ontstaat die elk tijdperk overstijgt.’ Wat echt is blijft en kan worden doorgegeven. U haalt met een Pilat&Pilat meubel met recht een duurzaam meesterwerk in huis.

Eerst zien dan geloven

Zeker bij de keuze en aanschaf van uw nieuwe eetkamertafel adviseren wij om de modellen in het echt te komen bekijken, eraan te gaan zitten, ze te voelen. U bent van harte welkom de gehele collectie te komen bekijken in de met zorg gestylde showroom van Pilat&Pilat in Twijzel. Ervaar zelf het ‘thuiskomen bij de basis’ en beleef de rust en natuur in Friesland.

Verder heeft Pilat&Pilat een netwerk van gerenommeerde dealers die met zorg zijn geselecteerd. Zij kunnen u goed adviseren en helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. Ga voor een dichtstbijzijnde Pilat&Pilat dealer naar verkooppunten op https://www.pilat.nl/

Geef een reactie