Je bekijkt nu Extra woonruimte maken van je zolder

Extra woonruimte maken van je zolder

De meeste huizen zijn voorzien van een bovenverdieping met vaak twee of drie slaapkamers. Wel zien we, dat één kamer vaak groot is en de andere twee relatief klein in verhouding. Vooral wanneer de kinderen wat ouder worden, is het dus wel prettig dat ze echt hun eigen plekje hebben. Een extra slaapkamer creëren op bijvoorbeeld de zolder is dan een perfect idee. Heb je nu geen vaste trap naar zolder, dan is het verstandig hier verandering in te brengen. Iedere keer met een huishoudtrap naar boven klimmen is natuurlijk ook geen optie. Een huishoudtrap is immers bedoeld voor de huishoudelijke klusjes, zoals het vervangen van een lamp. Omdat het realiseren van een extra woonruimte op zolder best een organisatie kan zijn, hebben we een aantal handige tips voor je.

Ga voor een vaste trap

Vooral wanneer de kinderen nog jong zijn, is het aan te raden om een vaste trap naar zolder te laten plaatsen. Uiteraard kun je ook met een vlizotrap prima naar zolder, maar of het prettig is om dit 7 dagen in de week te moeten doen, dat is natuurlijk een ander verhaal. Uiteraard brengt het laten plaatsen van een vaste trap wel de nodige kosten met zich mee, een vlizotrap voor naar zolder is dus niet eens een heel gek alternatief als je het ons vraagt. Daarbij komt ook dat je een deel van de overloop moet ‘opofferen’, aangezien hier de trap moet komen, kan het zijn dat je te weinig ruimte overhoudt. Een alternatief is dan noodzakelijk.

Kies voor een dakkapel

De meeste huizen zijn zo ontworpen dat het schuine dag een groot deel van de praktische ruimte op zolder inneemt. Nu is dit geen probleem wanneer je de zolder puur als opslag gebruikt, maar natuurlijk wel wanneer je er wilt gaan slapen. Een dakkapel biedt dan uitkomst. Wel is het raadzaam goed te kijken naar welk type dakkapel je kiest. Ga je voor een variant over de gehele breedte en kies je voor één of voor beide kanten. Daarbij komt ook dat je rekening moet houden met de richtlijnen die door de gemeente worden gesteld. Zo kan het zijn dat je een vergunning moet aanvragen. Raadzaam is om dit wel te doen, anders kan het zijn dat je een flinke boete krijgt of je dakkapel in het ergste geval weer moet afbreken.

Denk aan het isoleren

Het isoleren van het dak is vaak niet het eerste waar we aan denken bij het verduurzamen van ons huis. De muren en eventueel de vloer staan wel hoog op het lijstje. Toch is het zowel in de winter- als zomer maanden, wel zo prettig dat het er niet te warm en ook niet te koud is. De zon schijnt er immers de gehele dag op. Je doet er daarom dan ook goed aan om je dak te laten isoleren en eventueel ook te kiezen voor een airco. Het voordeel hieraan is, is dat je ook direct bespaart op je maandelijkse energienota en je steentje bijdraagt aan een schoner en beter milieu, door het verlagen van de uitstoot van CO2.

Geef een reactie