Je bekijkt nu Je huis isoleren kan op veel verschillende manieren

Je huis isoleren kan op veel verschillende manieren

Veel bewoners denken vooral aan isoleren als er een gure herfstwind waait of wanneer er flinke min-temperaturen op hun weerstation staan. Deze bewoners denken dat je huis isoleren alleen z’n voordelen heeft voor de koude maanden. Dat is jammer, want een goed geïsoleerde woning houdt in een warme zomer je huis van binnen langer koel, omdat er geen warme lucht naar binnen kan lekken.

Soorten Isolatie

Isolatie kan in veel vormen, die misschien niet altijd even goed op de radar van bewoners staan. Isolatie kan op de meest denkbare manieren toegepast worden. Vanouds is daar de bekende spouwmuurisolatie, vooral als je een hoekhuis of een vrijstaande woning bezit, heb je daar veel voordeel bij. Een andere vorm is het isoleren van het dak.

Alternatieven voor glaswol

Daarvoor kun je bijvoorbeeld het welbekende glaswol gebruiken. Er zijn echter verschillende soorten materiaal waarmee je het huis kunt isoloren. Naast glaswol is dat steenwol, XPS, PIR en houtvezel isolatie. Elk materiaal heeft zo z’n optimale toepassing. Ben je niet zeker wat voor jouw huis het beste is, vraag dan een expert om te komen kijken. Het zal met name afhangen van je wensen en welk deel van je onderkomen je wilt gaan aanpakken.

Het is zowiezo belangrijk om goed uit te zoeken welke kosten aan welk materiaal verbonden zijn en wat uiteindelijk het meeste rendement zal opleveren. Op de lange termijn zul je hier uiteindelijk het meest aan hebben voor zowel het milieu als je portemonnee.

Andere soorten isolatie zijn door bewoners van een huis zelf heel makkelijk aan te brengen. Dat kan variëren van tochstrips, het aanbrengen van buisisolatie om je leidingen en het plaatsen van aluminiumfolie achter je radiatoren. Tel alle maatregelen op en je komt bij een huis isoleren toch tot een flinke besparing op je energierekening.

Kan ik voor isolatie ook subsidie krijgen?

Ja, dat kan sinds 1 januari 2022. Dat kan zowel voor particulieren die een koophuis hebben als ook voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Daarnaast is het ook mogelijk om voor isolatiewerkzaamheden tegen een lagere rente geld te lenen. Naast de eerder genoemde spouwmuurisolatie geldt deze regeling ook voor dakisolatie, dubbelglas, HR glas en triple glas en vloerisolatie. Voorwaarde is wel dat je minimaal twee van deze maatregelen neemt.

En hoewel je geen subsidie meer kunt krijgen voor de aankoop van zonnepanelen is het wel mogelijk om deze aan te schaffen met de eerder genoemde lening tegen lagere rente. Je moet dan wel een extra maatregel nemen om aan de voorwaarden van die lening te voldoen.

Subsidie warmtepomp

Naast de subsidie voor isolatie geeft de overheid ook tot 30 procent terug op grotere verduurzamingsinvesteringen. Hierbij valt te denken aan een nieuwe warmtepomp, een nieuwe zonneboiler of een aansluiting op het warmtenet. Is je oude cv-ketel nog niet toe aan vervanging, dan kan het ook rendabel zijn om een hybride warmtepomp te nemen. Hiermee kun je altijd nog tot een besparing op je gasrekening komen tot wel zo’n 60 procent. De werking van een dergelijke apparaat is dat het warmte uit de buitenlucht en de ventilatielucht haalt. De pomp zelf haalt zijn energie uit elektriciteit en is bovendien aangesloten op de CV-ketel.

Geef een reactie