Je bekijkt nu Praktische tips voor het inrichten van een kleine keuken

Praktische tips voor het inrichten van een kleine keuken

Het inrichten van een kleine keuken kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak is het zeker mogelijk om een functionele en stijlvolle ruimte te creëren. Een goed ontworpen kleine keuken kan net zo efficiënt zijn als een grotere keuken, mits je slim gebruik maakt van de beschikbare ruimte en handige opbergoplossingen toepast. We delen graag een aantal praktische tips met je. 

Efficiënt gebruikmaken van ruimte 

Ga je een nieuwe keuken kopen, dan is het goed om te kijken naar hoe je deze wilt gaan indelen. Kijk (indien mogelijk) naar een open indeling, waarbij je de keuken verbindt met aangrenzende ruimtes, zoals de woonkamer of eetkamer. Hierdoor creëer je een gevoel van ruimtelijkheid en maak je efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte.

Gebruik multifunctionele meubels

Kies voor multifunctionele meubels die zowel opslagruimte bieden als andere doeleinden dienen. Denk bijvoorbeeld aan een kookeiland met ingebouwde opberglades, of een uitschuifbare eettafel die dienst kan doen als extra werkblad wanneer dat nodig is.

Kies slimme opbergoplossingen

Maak gebruik van de volledige hoogte van de muren door hoge kasten te installeren. Gebruik ook de binnenkant van kastdeuren voor het ophangen van keukengerei of specerijenrekken. Wandplanken kunnen ook een handige aanvulling zijn om extra opbergruimte te creëren.

Minimaliseer keukengerei en apparaten

Een kleine keuken kan snel rommelig aanvoelen als er te veel keukengerei en apparaten op het aanrecht staan. Minimaliseer wat je op het aanrecht bewaart en bewaar niet-essentiële keukengereedschap en apparaten elders, zoals in een voorraadkast of kelder.

Het ophangen van pannen en keukengerei aan een rek aan het plafond of aan een wand kan niet alleen ruimte besparen in de kasten, maar er ook nog eens gezellig uitzien.

Kies de juiste kleuren

Kleuren kunnen een grote invloed hebben op hoe groot een ruimte aanvoelt. Laat je altijd inspireren in een keukenwinkel zodat je weet wat er eventueel mogelijk is. Kies lichte en neutrale kleuren voor de muren, kasten en werkbladen om een gevoel van ruimte en helderheid te creëren. Vermijd donkere kleuren, omdat deze de ruimte kleiner kunnen doen lijken.

Maak gebruik van natuurlijk licht

Natuurlijk licht kan een kleine keuken helderder en ruimer doen aanvoelen. Houd ramen vrij van zware gordijnen en plaats geen grote voorwerpen voor de ramen die het zonlicht blokkeren. Op zoek naar wat privacy? Overweeg dan het gebruik van lichte raambekleding. Naast natuurlijk licht is kunstmatige verlichting ook belangrijk in een kleine keuken. Zorg voor goede algemene verlichting met plafondlampen en voeg taakverlichting toe boven het aanrecht en het kookgedeelte. 

Geef een reactie