Je bekijkt nu 4 oplossingen voor knipperende LED Verlichting (Geen technische kennis nodig)

4 oplossingen voor knipperende LED Verlichting (Geen technische kennis nodig)

Knipperende led spots zijn ontzettend vervelend. Het leidt enorm af omdat jouw omgeving helemaal lijkt te knipperen. Ook is dit slecht voor de gezondheid: je krijg last van hoofdpijn, vermoeidheid en pijnlijke ogen. Gelukkig kun je dit probleem meestal oplossen. Er zijn verschillende redenen waarom led spots knipperen, maar ook verschillende oplossingen.

1. Geen goede stroomtoevoer

Led spotjes hebben minder stroom nodig dan de ouderwetse halogeenspotjes. Het kan zijn dat de transformator niet is vervangen, waardoor de ledlamp de hoeveelheid stroom krijgt die een halogeenlamp hoort te krijgen. De led lampjes kunnen de hoeveelheid stroom niet aan, waardoor ze beginnen te knipperen, overbelast raken en sneller kapot kunnen gaan. Dan moet je opnieuw led spots kopen. De transformator kun je vervangen door een transformator die geschikt is voor ledlampen.

2. Kapotte transformator

De transformator kan ook kapot zijn. Dan beginnen de led spotjes van de een op de andere dag met knipperen. Het kapotgaan van de transformator kan verschillende redenen hebben.
Er is bijvoorbeeld niet genoeg ventilatie aanwezig, waardoor de transformator zijn warmte niet kwijt kan. Ook kan het komen doordat de transformator niet bij het type lamp hoort.

Wanneer je de transformator gaat vervangen is het belangrijk om rekening te houden met de temperatuur. Deze mag niet boven de 50 graden uitkomen, omdat je anders nogmaals tegen hetzelfde probleem aanloopt.

3. Overbelasting van het stroomnet

Wanneer je in de keuken bijvoorbeeld een vaatwasser, oven, inductiekookplaat en waterkoker aan hebt staan en je gaat op hetzelfde elektriciteitsnet de lampen aansluiten, kunnen de led spots ook gaan knipperen. Een oplossing hiervoor is dat je de apparaten aansluit op een andere groep. Of dit de reden is, kun je testen door het gebruik van een verlengsnoer. Als de apparaten op het verlengsnoer (op een andere groep) worden aangesloten en het geknipper is voorbij, dan kun je de apparaten op een andere groep aansluiten.

4. Kapotte of verkeerde dimmer

Vaak zit de oplossing in de dimmer. Niet iedere ledlamp is dimbaar. Wanneer je dit wel vraagt van de spot, krijgt het spotje onvoldoende stroom. Hierdoor gaat het licht knipperen. Wil je wel dat je jouw spotjes kunt dimmen? Kies dan voor een spotje wat dimbaar is. Vind je het niet erg dat je jouw spotje niet kunt dimmen? Kies dan voor een gewone schakelaar in plaats van een dimmer.

Overigens kan een verkeerde dimmer ook zorgen voor knipperend licht. Maak je nog gebruik van een dimmer voor halogeen- of gloeilampen? Dan komt er te veel stroom naar de led spot. Vervang de dimmer voor een led dimmer. Heb je dit al gedaan? Dan kan het zijn dat je de verkeerde led dimmer hebt aangeschaft. Er zijn twee soorten: een fase aansnijdingsdimmer en een fase afsnijdingsdimmer. Op de verpakking van de spot kun je terugvinden welke dimmer je moet gebruiken. Bij de fase aansnijdingsdimmer staat er leading edge of RL op de verpakking, bij de fase afsnijdingsdimmer een trailing edge of RC. Controleer altijd of de verlichting en de dimmer hetzelfde type zijn.

Geef een reactie