Je bekijkt nu Je muren laten stucen

Je muren laten stucen

Als je je muur weer mooi plat wil laten worden dan kan dat door middel van je muur te laten stucen. Stucen wordt gedaan met gips, dat is een bouwmateriaal dat al sinds de oude Egyptenaren door bouwers wordt gebruikt om muren en plafonds te bedekken. 

Vroeger bij de Egyptenaren ging het wel wat anders dan nu. Zij gebruikte kleipleister en kalkpleister om de buitenmuren van hun monumenten en tempels te beschermen. Later gebruikten arbeiders Portland cement pleister om de muren van laat-negentiende-eeuwse huizen te bedekken. Vandaag de dag wordt het ook weer gebruikt om je huis mee op te lappen. Je hebt verschillende soorten manieren waarop je het kan doen, of laten doen het stucwerk. Als je een lager budget heb kan je het ook laten doen door een goedkope stukadoor.

Het kan helemaal DIY

Modern stucwerk is verkrijgbaar in twee basistypen: gipsplaat en nat pleisterwerk. Nat pleisterwerk, ook bekend als gips van Parijs, begint als een poeder dat klei, zand, cement, kalk of gips bevat. Je kunt water aan dit gips poeder toevoegen en het mengen tot je een slurry krijgt die je met een troffel op de muren kunt aanbrengen.

Stucwerk en pleisterwerk lijken erg op elkaar. Je kunt dan ook pleisterwerk verwarren met stucwerk, aangezien deze materialen dezelfde ingrediënten bevatten; pleisterwerk resulteert echter in een glad oppervlak wanneer je het op muren aanbrengt om onvolkomenheden te bedekken, terwijl stucwerk een sierpleister is dat een rustieke esthetiek creëert. Als het professioneel wordt uitgevoerd dan kan een goede stukadoor werken met allebei de materialen 

Verschillende feiten over stucen

Krijg meer informatie over de verschillende soorten gipsen, zodat je meer inzicht krijgt wat je wilt doen met het komende stucwerk voor jouw nieuwe huis of renovatie. 

1. Gips 

Je huis laten stucen met gips vereist minder vaardigheid en tijd als je het vergelijk met een gibsplaat. Na de Tweede Wereldoorlog, stukadoors die vervangen gipswerk met gipsplaat dit is om te voldoen aan hogere eisen voor huisvesting en hun arbeidskosten te verlagen. De werkers kunnen nu een hele muur bedekken zonder het tijdrovende, arbeidsintensieve lat- en pleister proces dat oudere woningbouw nodig had.

2. Stucen maakt je huis meer energie-efficiëntie.

Het laten stucen van je huis zorgt ervoor dat je muren dikker worden. Het gebruik van gipswand die gestuct wordt zijn dikker dan standaard, dit betekent dat een huis kan worden voorzien van betere isolatie en temperatuurregeling. Deze dikte heeft meerdere eigenschappen ook, het kan ook worden ingesteld als geluidsisolatie of brandwerende afwerking van de binnenmuur constructie van een huis te verbeteren.

3. Stucen bij een ouder huis 

Een stukadoor kunt erachter er komen welk materiaal de muren in een oud huis bedekt door het gebruik van een punaise gebruiken, dit is omdat een punaise veel gemakkelijker door gipsplaat zal dringen dan door gips. Aangezien gips heeft meer treksterkte en een meer duurzame afwerking heeft, kan een stukadoor die van plan om gips te gebruiken, de stabiliteit en de veiligheid van een structuur van het oudere huis of gebouw te verbeteren. 

Klaar om uw ruimte een chique update te geven?

Een goed mooi huis kan je echt het gevoel geven dat je helemaal tot rust kan komen. Daar kan je dan ook voor zorgen dat je helemaal de ruimte weer naar je zelf kan maken. Je kan ook je muren laten doen door een stukadoor, dat scheelt veel moeite en weet je precies dat het er goed uit gaat zien.  

Geef een reactie