Je bekijkt nu Verlichting in de keuken: wat is handig?

Verlichting in de keuken: wat is handig?

In de keuken is het gezellig. Heb je de ruimte, dan zit je er met je vrienden en besteed je er uren door er te tafelen. De keuken is ook een ruimte waar je goed licht nodig hebt. Je wil immers weten wat je doet als je staat te koken en niet de kans lopen in je vingers te snijden omdat het schemerig is. Welke verlichting moet je in de keuken hebben?

Boven de tafel

Voor het lange tafelen is felle verlichting niet nodig. Sterker nog: dat is nogal sfeer verlagend. Zorg dus voor een lamp die je kunt dimmen. Lees jij aan de keukentafel de krant, dan zet je de lamp lekker fel. Zit je er met een wijntje na te tafelen? Dan mag de sfeerverlichting aan. Je kunt kiezen voor keukenspots in het plafond. Zorg er in elk geval voor dat de verlichting goed verdeeld is in de keuken, zodat je nooit in je eigen licht staat.

Werkverlichting

Boven de kookplaat heb je goede verlichting nodig. Een groot deel van het jaar sta je immers in het schemerdonker te koken, ongeacht hoeveel ramen je in de keuken hebt. We kennen allemaal de goede verlichting in de afzuigkap, maar steeds meer moderne keukens hebben een afzuigsysteem in de kookplaat. Kijk eens naar een led-strip. Deze kun je in diverse kleuren aanschaffen en helder wit doet prima dienst als werkverlichting.

De details

Diezelfde led-strips kun je ook installeren in je keukenkastjes. Ziet er geinig uit, als je de kast opent en je kunt exact zien waar je favoriete glas voor je dagelijkse portie water staat. Led-strips kun je prima wegwerken in de randen of hoekjes. Kijk vooral ook naar lampen die bij de rest van de keuken passen. Ook je keuken is een ruimte waar je alles op elkaar af kunt stemmen. Voor de sfeer, maar zeker ook voor het uiteindelijke resultaat.

Geef een reactie