Je bekijkt nu Zo kies jij het juiste vloerkleed in 3 stappen

Zo kies jij het juiste vloerkleed in 3 stappen

Een vloerkleed is een ware toevoeging aan ieder interieur. Zowel voor je slaapkamer als woonkamer is een vloerkleed eigenlijk een absolute must have. Dit komt, doordat een vloerkleed niet alleen ontzettend comfortabel aanvoelt, maar ook direct enorm veel sfeer toevoegt aan het geheel.

Daarnaast zorgt een vloerkleed er ook voor dat een bepaalde ruimte volledig op zichzelf staat. Je kunt je voorstellen, dat wanneer je de zithoek voorziet van een prachtige kleed, dit ook optisch direct oogt als een opzichzelfstaand geheel.

Toch is het voor velen een enorme uitdaging om een geschikt vloerkleed uit te kiezen, niet zo gek aangezien er tal van verschillende soorten, maten en kleuren zijn. Om een vloerkleed te kiezen die geschikt is voor jouw situatie en past bij jouw wensen hebben we een aantal tips voor je.

1. De juiste vorm

Allereerst is het natuurlijk belangrijk te bepalen hoe groot je vloerkleed moet worden. Voordat je bepaald hoe groot een vloerkleed moet zijn, is ook de vorm een essentieel onderdeel. Kies je voor rond, vierkant of rechthoekig. Voor welke vorm je kiest, wordt mede bepaald door de keuze van je meubels en de indeling van je kamer. Heb je een lange, maar smalle kamer? Dan is het verstandig te kiezen voor een rechthoekig vloerkleed. Dit zorgt ervoor dat het geheel optisch breder oogt, doordat je kiest voor een kleed dat de ruimte niet volledig vult.

Overigens, mocht er schade ontstaan aan je vloerkleed om wat voor reden dan ook, dan is deze vaak te verhalen op je inboedelverzekering, niet te verwarren met je opstalverzekering. Heb je veel strakke vormen in huis, zoals een vierkante tafel en strakke tv kast? Dan is de keuze voor een rond kleed een verstandige. Dit breekt te strakke lijnen en zorgt voor een speels effect.

2. Hoog- of laagpolig vloerkleed

Vloerkleden zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende soorten en maten, zo ook in allerlei verschillende stoffen. Kies je voor een hoogpolig kleed of ga je voor een laagpolig kleed? Afhankelijk van je thuissituatie kan het soms uit praktische overweging verstandig zijn te kiezen voor laagpolig. Vooral wanneer je jonge kinderen of huisdieren hebt, dan is de kans dat er allerlei stof, haren en andere troep in een hoogpolig tapijt gaan zitten aanzienlijk.

3. Juiste maat kiezen

De keuze voor de juiste maat is vaak het punt waar het voor velen een uitdaging wordt. De kans dat het vloerkleed namelijk te groot of te klein is, is vrij groot. Toch kun je eenvoudig met een handige truc bepalen wat voor jouw situatie de beste afmeting is. Als we de maat voor ons vloerkleed gaan bepalen, dan wordt in principe de bank altijd als uitgangspunt gebruikt.

Dit omdat de bank doorgaans het grootste meubelstuk is wat in de ruimte aanwezig is. De minimale breedte van het vloerkleed moet gelijk zijn aan de lengte van je bank. Die je dit niet, dan zal je vloerkleed optisch in het niet vallen en dat wil je natuurlijk voorkomen. Voor een optimaal resultaat, is het verstandig te kiezen voor een iets groter vloerkleed, dan het formaat van je bank. Vaak wordt als stelregel circa 20 centimeter gehanteerd. 

Geef een reactie