Je bekijkt nu Zelf een airco installeren of laten doen?

Zelf een airco installeren of laten doen?

De zomers worden steeds warmer in Nederland, waardoor we een toenemende vraag naar airco’s zien. Logisch ook, want je zit er niet op te wachten dat wanneer het buiten 30 graden of warmer is, de temperatuur ook in huis flink oploopt waardoor je ‘s nachts ligt te zweten in bed. Omdat het logisch is dat lang niet iedereen een airco heeft, is het goed om eens te kijken naar het feit of het aan te raden is deze zelf te installeren of er toch voor te kiezen dit te laten uitvoeren door een ervaren bedrijf. Dus mocht jij al een tijdje met het idee rondlopen om een airco aan te schaffen, maar denk je deze zelf aan te kunnen sluiten? Lees dan eerst even dit artikel rustig door. De kans dat je dan van gedachten verandert, is vrij groot.

De voordelen

Het zelf installeren van een airco heeft natuurlijk de nodige voordelen. Toch hangt dit wel volledig af van hoe technisch je bent of het verstandig is om zelf te doen. Je moet namelijk wel weten hoe je alles moet aansluiten en ophangen. Daarnaast moeten er ook gaten in de muur worden geboord en moet je de airco op de juiste manier bijvullen zodat je ook zeker weet dat deze zijn werk goed doet. Mocht blijkt dat je dit prima zelf kunt, omdat je niet alleen handig bent, maar dit eerder hebt gedaan, dan zijn dit de voordelen:

Besparing op de kosten

Op het moment dat je de keuze maakt om zelf je airco te installeren, dan scheelt dit een hoop geld. Logisch, want de prijs inclusief het installeren ligt natuurlijk veel hoger. Gemiddeld kost het installeren zo tussen de 200 en 400 euro per unit. Dus stel dat je boven en beneden een airco wilt plaatsen, dan scheelt je dit al snel 800 euro.

Alles naar wens

Kies je ervoor om zelf een airco te installeren, dan heb je ook zelf alle touwtjes in handen. Waar een installateur vaak kiest voor de beste optie, wil dat niet zeggen dat dit ook voor jou ideaal is. Doe je alles zelf, dan kun je op de centimeter nauwkeurig bepalen waar jij je airco wilt hebben hangen.

De nadelen van een airco zelf plaatsen

De voordelen kunnen best een reden zijn om het zelf te doen. Toch is het wel belangrijk om ook de nadelen te bespreken, zodat je voor jezelf een goed beeld kunt schetsen of het wel of niet verstandig is. 

Technische kennis

De technologie staat niet stil en dat  geldt ook voor airco. Daarom kun je beter je airco laten installeren door een ervaren monteur. Je hebt namelijk de juiste kennis van elektra en koelsystemen nodig om ervoor te zorgen dat je airco naar behoren werkt. Zo kan een klein foutje namelijk al zorgen voor flink wat problemen. Dit kan iets onschuldigs zijn zoals lekkage, maar ook serieuze problemen op het moment dat het systeem niet volledig gesloten is.

Juiste gereedschap

Wanneer je regelmatig klust zal dit niet direct een probleem zijn, maar voor het installeren van een airco heb je wel flink wat gereedschap nodig. Denk hierbij aan een boormachine, stelsleutels, een vacuümpomp en nog veel meer. Vooral wanneer je dit niet standaard in je schuur hebt liggen, is het verstandiger om een bedrijf langs te laten komen, dan dat je zelf alles moet aanschaffen.

Geef een reactie