Je bekijkt nu 5x Tips voor budgetvriendelijk renoveren van je keuken

5x Tips voor budgetvriendelijk renoveren van je keuken

Ben jij helemaal uitgekeken op je keuken? Bijvoorbeeld omdat hij versleten is, omdat de stijl niet meer past binnen de rest van het interieur of omdat je steeds vaker in de keuken bent voor werk of om lekker met vrienden te kletsen, en de huidige keuken daarvoor niet meer voldoet? Dan is het tijd voor het restylen van je keuken! We geven vijf inspirerende en budget vriendelijke tips voor een keuken make-over.

Vervang het keukenblad

Het keuken- of aanrechtblad is meestal het onderdeel in de keuken dat het meeste te verduren heeft. Dagelijks wordt het gebruikt tijdens het koken. Je snijdt per ongeluk een keer naast het snijplankje, je vergeet een onderzetter onder een hete pan te leggen, natte glazen laten kringen achter.

Als je het keukenblad vervangt geeft het een nieuwe, frisse uitstraling aan de keuken. Bovendien is dit het moment om te kiezen voor een nieuwe stijl. Ga je bijvoorbeeld voor een landelijke keuken? Kies dan voor een werkblad van hout of graniet. Wil je een meer industriële keuken? Kies dan voor een betonlook.

Nieuwe keukenkast deurtjes

Je kunt natuurlijk je hele keukenblok er uit halen en een nieuwe terug plaatsen, maar het vervangen van alleen de deurtjes van de kastjes doet ook al wonderen. Wil je deze niet vervangen of kun je geen deurtjes vinden die op de kastjes passen, dan is het natuurlijk ook een optie om de deurtjes te schilderen in een nieuwe kleur. Wil je meer dan een andere kleur? Er zijn leuke stickers met verschillende motieven verkrijgbaar die je op (bijvoorbeeld) deurtjes plakt.

Deurgrepen

Wil je geen deurtjes vervangen of kun je niet de juiste deurtjes vinden? Het vervangen van de kast- en deurgrepen geeft ook al heel nieuwe look. Daarmee kun je kiezen uit een andere kleur, maar ook een andere stijl. Gietijzeren grepen voor een landelijke stijl bijvoorbeeld, of strakke roestvrij stalen grepen voor een industriële stijl.

Nieuwe meubelen

Heb je meer in de keuken dan alleen een keukenblok, bijvoorbeeld omdat je een woonkeuken hebt? Vervang dan de meubelen zoals de stoelen of de tafel door meubelen die beter binnen jouw stijl en smaak passen. Kijk daarbij ook eens naar de verlichting. Passen de lampen nog bij de nieuwe stijl? En passen ze bij de moderne maatstaven van energiebesparing, of zitten er nog ‘ouderwetse’ peertjes in? Zeker dan is het tijd om deze te vervangen.

Voldoende licht

Goed licht is belangrijk in de keuken. Meestal zit de verlichting al jaren op dezelfde plek, terwijl de keuken veranderd is. Heb je nog voldoende licht, of zijn er in de loop van die veranderingen donkere hoekjes ontstaan? Een goed lichtplan is een eerste vereiste. Het laat een ruimte groter lijken en zorgt voor een goed leefklimaat waarbij je kunt eten, lezen en koken. Spotjes met dimbare verlichting zijn ideaal. De spotjes kun je goed afstellen, en met dimbare verlichting creëer je iedere gewenste sfeer in een keuken, van praktisch licht om bij te koken tot sfeerverlichting om vrienden bij te ontvangen.

Daglicht is ook belangrijk in een keuken, net zoals privacy. Wil je zelf bepalen hoeveel lichtval je in de keuken hebt? Kies dan voor een jaloezie op maat. Stel de lamellen af op de stand die jij wilt en je hebt zo veel doorkijk of privacy als je op dat moment nodig hebt.

Geef een reactie