Je bekijkt nu Dit zijn de voordelen van sauna

Dit zijn de voordelen van sauna

Heb jij de aankoop van een sauna al eens overwogen? Steeds meer mensen laten een sauna in de tuin of hun woning plaatsen. Niet voor niets, want een sauna biedt hen verschillende voordelen. Daarbij is de gemiddelde prijs van een sauna de afgelopen jaren gedaald. Het maakt dat een sauna voor een steeds groter publiek toegankelijk is geworden. Gebruik het vakantiegeld wat je de afgelopen twee jaar niet gebruikt hebt om je eigen tuin ook van zo’n luxe sauna te voorzien! Kies tussen een klassieke Finse sauna en een moderne infrarood sauna. Het is verstandig om beide soorten sauna’s uit te proberen, voordat je voor een van deze producten kiest. Een infrarood sauna wordt minder warm en is minder benauwd dan een Finse sauna. In dit artikel zetten we de belangrijkste voordelen van een sauna voor je op een rijtje.

Sauna’s laten je ontspannen na een drukke periode

Na een drukke periode op school of bij je werkgever is het tijd voor ontspanning. Zou je voortdurend stress en druk ervaren, dan breekt dit je al snel op. De warmte van een sauna geeft je een heel ontspannen gevoel. Dat ontspannen, vaak ook vrolijke gevoel komt voort uit serotonine. Dit is een lichaamseigen stof die wordt aangemaakt wanneer je een sauna bezoekt. Je merkt het onder meer aan het feit, dat je vaak beter slaapt na het bezoek aan de sauna. Een goede nachtrust is cruciaal om overdag te kunnen presteren. Daarbij houdt het je energiek en gaat het een slecht humeur tegen. Niet onbelangrijk is dat de sauna je naast ontspanning ook een moment voor jezelf biedt. Even geen spelende kinderen, een partner die van alles van je moet, enzovoorts.

Minder spierpijn na een intensieve training

Sauna’s stimuleren de doorbloeding van het lichaam. Het maakt dat afvalstoffen die vrijkomen tijdens intensief sporten makkelijker kunnen worden afgevoerd door je lijf. Daarbij komt een goede doorbloeding van spieren het herstelproces ten goede. Spieren zullen eerder hersteld zijn, wat de kans op hevige spierpijn de volgende dag verkleint. In het bijzonder wanneer je het bezoek aan de sauna combineert met een eiwitrijke maaltijd of bijvoorbeeld een bakje kwark na de training.

Je weerstand verbeteren met een bezoek aan de sauna

Niet alleen spieren herstellen sneller, wanneer je een sauna in de tuin hebt. Ook je weerstand zal verbeteren als je regelmatig in de sauna stapt. Doordat de bloedsomloop gestimuleerd en gestabiliseerd wordt tijdens een moment in de sauna, zal je immuunsysteem verbeteren. Een verbeterd immuunsysteem maakt dat je minder snel ziek wordt. Zeker in de herfst zijn mensen vatbaar voor een griepje of verkoudheid. Door juist in die periode regelmatig in de sauna te zitten is de kans kleiner dat jij er ook last van krijgt!

Voordelig voor je immuunsysteem

De verbetering van het immuunsysteem is voornamelijk het gevolg van de combinatie van kou en warmte. Een sterk verwarmd lichaam (in de sauna) maakt veel antistoffen aan, zodra het lichaam in een zeer korte tijd afkoelt (direct na het bezoek aan de sauna). Overigens werkt een bezoek aan de sauna niet als je momenteel al verkouden bent!

Inspiratie opdoen voor een sauna in je woning? Bekijk hier de laatste trends

Geef een reactie