Je bekijkt nu 3 Tips voor een keukeneiland

3 Tips voor een keukeneiland

Een kookeiland is eigenlijk een losstaand platform in de keuken. Deze staat centraal. Je kunt er hier gewoon omheen lopen en aan alle kanten werken. Super handig als je hulp hebt in de keuken. Vooral in open keukens kiezen mensen vaak voor een kookeiland. Het verbindt de woonkamer met de keuken en maakt van de keuken een echte woonkeuken. En nee, het aanleggen van een kookeiland hoeft niet altijd een enorme verbouwing te zijn. Hier zijn 3 tips!

Het type keukeneiland

Er zijn echt zoveel opties als het gaat om een keukeneiland. Dit is het eerste waar je aan moet denken om een goede keuze te maken. Zo is er het traditionele kookeiland, perfect voor wie graag kookt. Je kunt deze helemaal uitrusten met de beste inductie kookplaat om heerlijke gerechten te koken. Het schiereiland past goed in kleinere keukens en neemt minder loopruimte in. Het spoeleiland is handig als je veel afwast. Een werkeiland biedt extra werkruimte zonder dat je extra leidingen nodig hebt. En met een kookeiland met bar creëer je een gezellige zitplek, ideaal voor sociale interactie in de keuken. De juiste keuze kan je keuken zowel functioneler als aantrekkelijker maken.

Let op de afmetingen en ergonomie

Heb je je keuze gemaakt? Kijk dan goed naar de grootte en ergonomie. Er zijn een paar belangrijke punten om op te letten. De hoogte van het eiland hangt af van hoe je het gaat gebruiken. Voor een eiland met barkrukken en de beste inductie kookplaat 60 cm is een hoogte van 95 cm ideaal. Voor een lage zitplek met stoelen heb je een hoogte van 70 cm nodig. Zorg voor genoeg ruimte tussen tegenover elkaar liggende werkbladen. Dit moet eigenlijk minstens 120 cm zijn. Wil je een zitplek aan het eiland, houd dan 140 cm afstand aan. De breedte van het eiland hangt af van het aantal kastjes. Voor diepe kasten aan beide kanten heb je minimaal 130 cm breedte nodig. Denk ook aan de ergonomie: hoe zijn de kookplaat, spoelbak en apparaten geplaatst? De “keukendriehoek” regel is handig hierbij. Alle belangrijke onderdelen moeten dicht bij elkaar liggen om het jezelf gemakkelijk te maken!

Denk aan gebruik en functionaliteit

Bedenk ook hoe je de keuken echt gaat gebruiken. Denk na over dingen zoals je kookgewoontes, hoeveel opbergruimte je nodig hebt en wat je mooi vindt. Heb je behoefte aan veel kastruimte, een extra werkblad of juist een strakke, opgeruimde keuken? Afhankelijk van je eigen behoeften kun je kiezen voor extra kasten, aparte aanrechtbladen of andere oplossingen die passen bij wat je wilt. Inspiratie opgedaan? Ga dan vandaag nog aan de slag met je eigen kookeiland!

Geef een reactie