Je bekijkt nu Beste 4x vloeren voor vloerverwarming (Hoog rendement!)

Beste 4x vloeren voor vloerverwarming (Hoog rendement!)

We hebben al een tijdje te maken met stijgende energieprijzen waar geen einde aan lijkt te komen. We zijn met zijn allen dan ook massaal op zoek naar manieren om ons energiegebruik terug te dringen. We doen dit onder andere door zonnepanelen, waterbesparende kranen en energiezuinige verlichting. Maar er zijn nog meer manieren.

Ben je van plan om binnenkort een nieuwe vloer te leggen met vloerverwarming, kies dan voor een vloer die het beste warmte doorlaat en het hoogste rendement oplevert. Lees hier welke vloer je het beste kunt kiezen. 

Vloeren geschikt voor vloerverwarming

Om te zorgen dat de warmte van de vloerverwarming goed verspreid wordt moet de vloer de warmte goed geleiden. Het ene materiaal is daarvoor beter geschikt dan de andere. Hout is bijvoorbeeld van nature isolerend waardoor het warmte juist tegenhoud en dus niet geschikt is om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. 

In het begin werd voornamelijk gekozen voor tegels omdat dit warmte goed geleid, maar daar komt steeds meer verandering in. Vloerverwarming kan nu ook prima onder andere vloerbedekking zoals vinyl en laminaat. We zetten de beste vloeren voor vloerverwarming met een hoog rendement hier op een rijtje. 

1. Steen en beton (beste rendement!)

betonvloer met vloerverwaring inspiratie

Stenen vloeren en betonnen vloeren geleiden goed en laten warmte daarom als beste door. Dit materiaal is dan ook al jaren populair om vloerverwarming onder te plaatsen. Het maakt daarbij weinig uit hoe dik de vloeren zijn. 

2. Laminaat 

Laminaat geschikt voor vloerverwarming

Toen vloerverwarming net in opkomst kwam, werd het nauwelijks gebruikt in combinatie met laminaat. Voorheen was het meeste laminaat hier namelijk niet geschikt voor. Het zou te veel krimpen en uitzetten door de warmte. 

Tegenwoordig is het meeste laminaat hier echter prima geschikt voor. Je kunt dus niet alleen genieten van het mooie natuurlijke uiterlijk van laminaat, maar ook van warme voeten. 

Zorg er alleen voor dat het materiaal niet te dik is en de warmte goed geleid wordt. Voor sommige varianten heb je een speciale ondervloer nodig, maar er is nu ook laminaat op de markt die speciaal ontwikkeld is om te gebruiken met vloerverwarming. 

3. Vinyl 

Vinyl is een relatief goedkoop materiaal om te gebruiken als vloerbedekking. Het is een dun materiaal waardoor de warmte prima doorgelaten wordt. Kies je voor het eenvoudig te onderhouden vinyl dan is het belangrijk dat je kiest voor vinyl dat geschikt is voor het gebruik met vloerverwarming.

4. Tapijt 

Kies je voor tapijt dan doe je dat waarschijnlijk omdat je houdt van het lekker warme gevoel aan je voeten. Bovendien zorgt tapijt voor een aangename sfeer in huis. Het lijkt niet vanzelfsprekend om vloerverwarming onder tapijt te leggen, maar het kan wel. Houdt er bij de aanschaf rekening mee dat je kiest voor tapijt waarvoor je geen ondervloer nodig hebt.

Andere manieren om je huis energiezuiniger te maken

Heb je eenmaal een vloer met vloerverwarming uitgekozen met een hoog rendement, dan is het tijd om ook eens naar de rest van je huis te kijken. Er zijn namelijk verschillende manieren om je huis nog energiezuiniger te maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de isolatie van je gevels. Ook als je al jaren in een woning woont kun je die beter isoleren. Wil je het niet te rigoureus aanpakken denk dan ook eens aan de kleine dingen die je kunt doen om je huis beter te isoleren, zoals tochtstrips en isolatie rondom buizen. 

Wat is vloerverwarming?

Vloerverwarming is een methode om je huis te verwarmen waarbij de verwarmingselementen onder de vloerbedekking liggen. De techniek is in principe hetzelfde als die van een radiator. De Cv-ketel warmt water op dat via buizen naar de verwarming loopt. Het verschil tussen vloerverwarming en verwarming met radiatoren is dat de radiatoren de warmte via een aantal centrale punten uitstoten. 

Wat is het voordeel van vloerverwarming?

Heb je vloerverwarming dan wordt de warmte meer evenredig door de ruimte verspreid. Het voordeel hiervan is dat het in de hele kamer even warm is. Op die manier zijn er geen kille hoekjes meer en draai je de verwarming niet verder omhoog dan nodig is. 

Geef een reactie