Je bekijkt nu 8 tips om een kleine woonkamer in te richten

8 tips om een kleine woonkamer in te richten

Wil jij jouw kleine woonkamer inrichten tot een gezellige omgeving die ruimtelijk aanvult? Om een zo ruim mogelijk gevoel te creëren is het belangrijk om zowel de juiste kleuren, meubels als indeling te kiezen. Bovendien zijn er ook nog een paar slimme trucs toe te passen! Met deze 8 tips en trucs tover jij jouw kleine woonkamer om tot een gezellige ruimte, zonder dat het benauwd aanvoelt.

Het inrichten van een kleine woonkamer

Helaas beschikken we niet allemaal over een enorme woonkamer van tientallen vierkante meters. Maar dat is ook helemaal niet erg. Sterker nog: een kleine woonkamer voelt al wel snel sfeervol en gezellig aan. Zaak is alleen om na te denken over prioriteiten. Wat is de belangrijkste functie van jouw woonkamer? Waar wil je deze ruimte het meest voor gebruiken? En ben je hier voornamelijk alleen of is dit een ruimte voor het hele gezin? Oftewel: komt de focus te liggen op bijvoorbeeld de eethoek of juist het zitgedeelte in de woonkamer? Vanuit deze vragen kun je gerichtere keuzes maken.

Tip 1: Creëer een rustige en consistente basis

De eerste tip is misschien een beetje voor de hand liggen, maar wel belangrijk om te benadrukken. Lichte kleuren laten een ruimte groter lijken. Dat heeft alles te maken met het feit dat lichte kleuren het natuurlijke licht van buiten reflecteert. Ga dus van start met een rustig en consitent kleurenpalet. Dit kunnen standaard kleuren als offwhite, beige of grijs zijn, maar er zijn tegenwoordig ook eindeloos veel vergrijsde kleuren die net wat meer kleur in de ruimte kunnen brengen. Probeer daarnaast een vloer in (bijna) dezelfde kleur als de muren te kiezen: hierdoor creëer je namelijk één ruimtelijk geheel – zonder dat de ruimte onderbroken wordt. Daarom wordt ook vaak geadviseerd om de plinten in de kleur van de muren mee te verven en plinten tussen de deurposten zelfs weg te laten.

Tip 2: Ontwerp efficiënte opbergmogelijkheden

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: maar opbergmogelijkheden zijn de sleutel tot succes. Om optimaal gebruik te maken van de vierkante meters in de kleine woonkamer moet je nou eenmaal zoveel mogelijk de ruimte hebben. En dus geen rondslingerende tijdschriften, waxinelichtjes, sleutels, schoenen, papierwerk – en ga zo maar door. Probeer allereerst jouw spullen zoveel mogelijk op te bergen in gesloten opberglades en -kasten. Beschikt jouw sidetable of salontafel al over opberglades? Reorganiseer en ruim op! Nog steeds te weinig opbergruimte? Gebruik dan loze ruimtes, zoals een nisje of een lege hoek, om opbergruimte te creëren door bijvoorbeeld wandplanken te bevestigen.

Tip 3: Kies voor multifunctionele meubels

Naast het juiste kleurgebruik en het creëren van opbergruimte zijn het kiezen van de juiste meubels een belangrijk onderdeel in een kleine woonkamer. Zoals al eerder besproken is het the key om niet te veel meubels te plaatsen en hierin prioriteiten te stellen. Toch zijn er nou eenmaal meerdere activiteiten die er in de woonkamer plaatsvinden. Om de ruimte daarom zo optimaal mogelijk te gebruiken, kun je kiezen voor multifunctionele meubels. Tegenwoordig zie je namelijk steeds vaker multi-taskers die eenvoudig in een ander meubelstuk veranderd kunnen worden. Heb je bijvoorbeeld al gehoord van de ‘Library Shelf’? Dit is een Scandinavisch wandsysteem dat uit verschillende wandplanken onder elkaar bestaat, waarvan de onderste wandplank de breedste plank is dat als bureautafel kan dienen. Op die manier heb je niet alleen wandplanken om spullen op te bergen, maar ook een werktafel om aan te werken. Ideaal!

Tip 4: Ga voor zwevende meubels

Een gouden tip is bovendien om te kiezen voor meubels met een luchtig en zwevend design. Denk bijvoorbeeld aan een zwevend tv-meubel, een bank op pootjes of een minimalistische boekenkast of vakkenkast aan de muur. Deze zwevende meubels zijn perfect voor in een kleine woonkamer. Je kunt namelijk onder de meubels door kijken, waardoor het interieur minder massief aanvoelt en een meer ruimtelijk gevoel creëert. Vergelijk maar eens die Scandinavische bank met pootjes met een massief landelijke bank. Daar komt bij dat zwevende meubels ervoor zorgen dat de vloer niet optisch onderbroken wordt, waardoor de ruimte opnieuw meer als één groter geheel aanvoelt.

Tip 5: Plaats transparante meubels en woonaccessoires

Wat betreft het kiezen van de juiste meubels is er nog een andere truc om optisch ruimte te creëren. Kies transparante objecten! Ook transparante meubels en woondecoratie belemmeren niet het zicht als je door de ruimte heen kijkt, waardoor weer de indruk wordt wekt dat er meer ruimte is. De transparante meubels lijken als het ware geen ruimte in beslag te nemen, omdat je door de meubels heen kunt kijken. Laat je dus inspireren en overtuigen door die glazen hanglamp, de transparante eetkamerstoelen of de salontafel van glas. Mocht je nog aan het begin van de verbouwing staan of het groter willen aanpakken: plaats dan bijvoorbeeld een glazen schuifdeur of glazen wand in de ruimte. Door het plaatsen van een glazen deur of wand verspreidt het licht zich namelijk prachtig door de hele ruimte heen, waardoor het gevoel van één groot geheel nog meer versterkt wordt.

Tip 6: Werk met verticale lijnen de hoogte in

Sta je nog in de beginfase van een verbouwing of make-over van het interieur? Maak gebruik van de hoogte in de klein woonkamer, hierdoor kun je de vorm van een ruimte namelijk compleet doen veranderen. Overweeg bijvoorbeeld hoge deuren en kozijnen, schilder verticale banen op de muren of kies een behang met een verticale print. Door gebruik te maken van verticale lijnen zorg je er namelijk voor dat het plafond optisch veel hoger lijkt. Ook met meubels en woonaccessoires kun je de hoogte in werken. Denk bijvoorbeeld aan hoge smalle kasten, hangplanten en planten in een plantenstandaard, of een verticaal schilderij. Ook de “kiss the floor” gordijnen van plafond tot volledig aan de vloer werken hier goed en kunnen perfect de nadruk op de hoogte leggen.

Tip 7: (Natuurlijk) lichtinval

Licht kan ontzettend veel betekenen voor een ruimte. Laat staan voor een kleine woonkamer. Mocht je dus over de luxe van veel natuurlijk lichtinval beschikken: blokkeer dit licht dan zo min mogelijk met donkere gordijnen of andere elementen! Juist door natuurlijk lichtinval lijkt een ruimte namelijk opener en luchtiger. Niet iedere woonkamer is helaas gezegend met grote ramen: wanneer er niet zoveel natuurlijk licht binnenkomt is het essentieel om voor de juiste verlichting te zorgen. Probeer zoveel mogelijk met de verlichting op meerdere niveaus te variëren: plaats bijvoorbeeld een vloerlamp in de hoek en een mooie wandlamp aan de muur. Probeer waar mogelijk te werken met ingebouwde of verborgen lichtbronnen en deze te plaatsen op verticale oppervlakken, zoals de muur.

Tip 8: Slimme woonaccessoires

Qua woonaccessoires is het advies vrij eenvoudig: probeer het zo minimalistisch mogelijk te houden. Wel zijn er nog een paar slimme trucs om de woonkamer optisch groter te laten lijken. Het schoolvoorbeeld is natuurlijk de spiegel. Een spiegel vangt veel licht en wekt de illusie van een raam: hierdoor oogt de ruimte lichter en ruimtelijker. Een andere slimme truc die je kunt toepassen is het herhalen van een bepaald object of patroon. Laat bijvoorbeeld hetzelfde patroontje in zowel de sierkussens als in een plaid of vloerkleed terugkomen. Door het herhalen van een patroon of een object wek je namelijk de indruk dat dit patroon of object ook buiten ons gezichtsveld herhaald zal worden.

Geef een reactie